Ι. Μ. Παντοκράτορος
Το Πάσχα το είχα περάσει στα Καυσοκαλύβια κοντά στον γέροντα Ανανία, που ήταν τότε Δικαίος δηλαδή ο υπεύθυνος για τα κοινά της σκήτης. Τον βοηθούσα να συμμαζέψει τον χώρο γύρω από το Καθολικό και την Τράπεζα --τραπεζαρία-- της σκήτης ο οποίος ήταν γεμάτος από κάθε λογής οικοδομικά υλικά καθώς μόλις είχε τελειώσει η καινούργια τσιμεντένια σκεπή της Τράπεζας. Έπρεπε να είναι όλα καθαρά και συμμαζεμένα για την Ανάσταση και για το Πασχαλινό γεύμα.
Ι. Μ. Σταυρονικήτα
Από την ίδια διασταύρωση μπορεί κάποιος να πάει και στην Ι. Μ. Σταυρονικήτα, ένα άλλο μικρό μοναστήρι κοντά στην βορειοανατολική παραλία, αλλά πιστεύω σημαντικό για την αναγέννηση του Αγίου Όρους γιατί ήταν από τα πρώτα μοναστήρια που επανδρώθηκαν από νέους μοναχούς και επανήλθαν στο κοινοβιακό τρόπο από τον ιδιόρρυθμο.
Χτισμένο πάνω σε ένα τεράστιο βράχο όχι πολύ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κινδύνευε να καταποντιστεί λόγω του ότι ο βράχος είχε αρχίζει να σχίζεται σε κομμάτια και να υποχωρεί. Βέβαια έγιναν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης με τσιμεντοενέσεις και δέσιμο του βράχου και μπορείτε να καταλάβετε πόσα χρήματα χρειάστηκαν για να τελειώσουν οι εργασίες.
Αφήνοντας την διασταύρωση πίσω μας και κατηφορίζοντας προς το επίπεδο της θάλασσας πλησιάζουμε προς την Ι. Μ. Ιβήρων. Σ' αυτήν βρίσκεται ίσως η σημαντικότερη εικόνα της Παναγίας στο Άγιον Όρος (μαζί μ΄αυτήν του Άξιον Εστίν, αν και νομίζω ότι είναι λάθος να κατατάσσεις εικόνες κατά σειρά σπουδαιότητος) Η Παναγία η Πορταΐτισα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου